Koffie horeca 2019
Koffie horeca:
Gemiddelde prijzen, populairste koffies en koffietijden op een rij.
Nergens wordt zoveel koffie gedronken als in Nederland. Gemiddeld drinken we 4,1 koppen koffie per dag, tegenover 3,2 koppen thee. Maar hoe zit het met het koffiegedrag in de horeca? Tapp, dat data levert aan de horeca, zocht het uit voor Misset Horeca.
Wist je bijvoorbeeld dat gemiddeld 10 procent meer wordt gevraagd voor een kop koffie in de stad? En dat koning onder de koffies de cappuccino is? In ieder geval tot de klok van twee. In de Nederlandse cafés wordt meer koffie (58 procent) gedronken, dan thee (42%).
Koffie horeca stad en dorp:
Verdere analyse laat zien dat in de steden iets minder koffie wordt gedronken dan in gebieden meer achteraf. In ruraal gebied ligt het percentage koffie op 59 procent in de horeca. In stedelijk gebied op 57 procent.
Opvallend is verder dat naarmate de temperatuur buiten stijgt, er in de Nederlandse horeca minder thee en koffie wordt gedronken. Thee heeft het zwaarder te verduren dan koffie. Het marktaandeel van thee daalt bij temperaturen boven de 20 graden zelfs onder de 40 procent.
Koffie-winnaar:
Inzoomend op koffie zien we dat cappuccino met een marktaandeel van 40 procent verreweg de populairste koffie variant is in de horeca. Koffie komt met 38 procent op de tweede plaats. Wanneer we onderscheid maken tussen stedelijk en ruraal gebied, zien we dat deze verhoudingen net wat anders liggen in de stad dan daarbuiten. In ruraal gebied ligt het marktaandeel koffie op 48 procent, tegenover 38 procent cappuccino. Maar is koffie met een marktaandeel van 33 procent weer minder populair in de stad. Bezoekers drinken daar liever een cappuccino (38 procent).
Gemiddelde koffieprijs horeca ruraal/stedelijk:
Prijsanalyse tussen ruraal en stedelijk gebied laat zien dat koffie gemiddeld 10 procent duurder is in stedelijk gebied. De grootste uitschieter is latte macchiato, welke in de stad 23% duurder is, dan in ruraal gebied. Gemiddeld wordt 2,90 euro afgerekend voor een latte macchiato in het achteraf gebied. 3,19 euro is het bedrag wat hiervoor in de stad wordt gevraagd. Ook voor cappuccino wordt 14 procent meer gevraagd in de stad. Voor een cappuccino betaal je daar gemiddeld 2.67 euro, tegenover 2,35 euro in ruraal gebied. IJskoffie is de enige koffie variant die in stedelijk gebied iets goedkoper is dan in ruraal gebied.
Koffietijd:
Op welk tijdstip van de dag drinken Nederlanders koffie? En welke koffie heeft dan de voorkeur? Bij deze analyse zien we dat alle koffievarianten met melk hetzelfde patroon vertonen. Café Latte, cappuccino, koffie verkeerd en latte macchiato beginnen te pieken ronde de klok van twaalf. Na 14:00 uur worden deze koffies minder gedronken. IJskoffie piekt juist in de middag, namelijk tussen 15 uur en 17 uur. Decafé en espresso genieten ook nog populariteit na het diner. Koffie wordt de hele dag door gedronken maar ziet een kleine dip rond het diner.
Over Tapp:
Tapp levert data aan de horeca die onder meer inzichtelijk maakt welke dranken het meest worden geschonken in cafés, op welk tijdstip en welk seizoen van het jaar, maar ook wat de gemiddelde prijs is voor de geschonken drank. Het bedrijf deelt belangrijke inzichten met Misset Horeca. Eerder onderzocht Tapp naar welke dranken de meeste vraag is op het terras. En welke sterke dranken in het café op de kaart moeten staan.
Bron: Voor dit artikel is de www.missethoreca.nl geraadpleegd. Ook diverse gesprekken met de servicemonteurs van EspressoPowerHouse hebben bijgedragen aan dit artikel.
Terug naar nieuws overzicht